torstai 28. heinäkuuta 2016

Mitä ruokaa meillä syödään?

Selailin tuossa blogini postauksia ja huomasin että en ole esitellyt kaninruokaa mitä meillä syödään. Olen jossain postauksessa saattanut mainita mitä pellettiä meillä syödään, mutta en sitten sen tarkemmin ole kertonut. Tässä samalla kerron mitä muuta kanini syövät päivisin.

Eli siis meillä kaikki kanit syövät Burgess Excel nimistä pellettiä. Pelletti on monelle varmaan tuttu ja monet sitä varmaan myöskin syöttävät kaneilleen. Burgess Exceliä on eri makuja ja eri ikäisille
kaneille. Meillä kanit syövät tuota mintun makuista perus exceliä.
Kyseistä ruokaa myydään esimerkiksi Mustissa ja Mirrissä sekä Faunattarissa ympäri Suomea. Itse ostan exceliä lähimmästä Mustista ja Mirristä jossa sen hinta on 2 kg 13,90€, 4 kg 19,90€ ja 10 kg 48,90€. Itse ostan aina tuon 4 kg säkin ettei se heti ole loppu kun lähimpään Mustiin ja Mirriin on se 56 km matkaa.

Nyrkkisääntönä on että 1 rkl/1 kg pellettiä päivässä kanille. Eli meillä esim. Ursula ja Cindi painavat sen 2 kg ja molemmat saavat aamulla ja illalla sen 1 rkl pellettiä. Vili painaa 1,6 kg ja on vähän kapeahko, joten syötän sille myös aamulla ja illalla 1 rkl pellettiä niin pysyy hyvässä massassa. Vili saa myös toista pellettiä siinä rinnalla, jonka esittelen kohta.

Mitä kanin ruoissa pitäisi olla?
Kuituja: 20-28% (min.18%) (crude fibre)
Proteiineja: 12-14% (crude proteins)
Rasvaa: 1-2% (crude fat) 
Kalsiumia: max 1% (calsium)
Tässä vähän Mustin ja Mirrin sivulta kerättyä tietoa excelistä:

Koostumus:
Ruohojauho, vehnä, vehnärehu, kaurarehu, soijapavun palko, hiiva, sinimailanen, minttu, melassi, kalkkikivi, soijaöljy, lignoselluloosa, kananmunankuori, lyhytketjuinen frukto-oligosakkaridi 0,25 %, suola, mineraalit.
Ravintosisältö:
Hyödyllinen kuitu 39 %, proteiini 13 %, öljyt ja rasvat 3 %, raakakuitu 19 %, tuhka 5,5 %, natrium 0,17 %, kalsium 0,8 %, fosfori 0,5 %.
Ravitsemukselliset lisäaineet /kg:
A-vitamiini 25000 iu, D3-vitamiini 2000 iu, E-vitamiini 155 mg, C-vitamiini 70 mg, kupari 28 mg, jodi 2,45 mg, seleeni 5,35 mg, rauta 133 mg, mangaani 16,1 mg, sinkki 135 mg. Teknologiset lisäaineet: luonnollista alkuperää olevat tokoferoliuutteet
Tässä vielä näitä Burgess Exelin kaninruokia:



Sitten teen vielä pienen esittelyn ruoasta, jota Vili syö Excelin ohessa. Meille piti tulla kesällä eräät toiset hevoset vuokralle ja ostimme niille jo ison säkin Racing Ponya odottamaan. Siinä tuli sitten pientä sekaannusta niin meille tuli toiselta tallilta hepat ja ruokasäkki jäi käyttämättä. Sain kaveriltani aiemmin Vilille testiin Racing Prixiä, mutta se loppui joten ajattelin katsoa sopiiko tuo Racing Pony pelletti kaneille. Racing pelletit ovat siis hevospellettejä, mutta sopivat myös kaneille ja moni kanikasvattaja käyttääkin niitä, sillä säkit ovat isoja eivätkä lopu heti. Syötän nyt tuota Racing Ponya Vilillä Excelin rinnalla, koska olen huomannut, että Vilillä on paremmat ruokahalut kun sekoitan kahta eri ruokaa. Onneksi tuo ruoka Vilille maistuu, ettei ostettu säkkiä turhaan :)

Tässä vähän tietoja Racing Ponysta:

Keskeiset ravintoaineet:
Raakakuitu 15,4 % Raakarasva 3,3 % Kalsium 0,7 %

Racing Ponyn valkuaisen, rasvan ja tärkkelyksen määrä on vähäinen, siten on  huomioitu ponien kaviokuumeriski. Erillistä kivennäistä ei tarvita, Racing Ponyssa on kaikki mitä eläin tarvitsee. Soveltuu käytettäväksi myös kevyessä käytössä tai levossa oleville hevosille.

http://www.racing.fi/haku-tuotekortti.html?tuote=142

Kuidun ja rasvan määrä heittää suosituksesta, mutta rasvan määrä ei sinänsä haittaa kun Vili on aika kapea, niin se tarvitseekin ylimääräistä rasvaa. Tätä ruokaa Vili saa aamulla ja illalla 1 rkl. Tärkeää on pitää Vilin ruokahalu hyvänä, sillä sillä on tapana aina kesken ruokailun lähteä touhaamaan jotain ihan muuta ja tarvitseekin aikaa syömiseen :D
Kun tuon säkin saan syötettyä niin vaihdan kyllä varmaan toisen ruoan tuohon excelin rinnalle, sillä säkki on aika suuri yhdelle kanille.

-------------------------------------------------------------------------------------

Sitten pelleteistä muuhun ruokaan mitä kani tarvitsee. Kanilla on oltava kokoajan tarjolla heinää ja raikasta vettä. Me teemme kaneille heinät itse. Meillä on neljä heinäpeltoa vierekkäin tuossa talon vieressä, mutta ne ovat tällä hetkellä vuokralla. Kun peltojen vuokraaja kerää pellosta heinät niin me niitetään peltojen reunat ja kuivataan ne heinäseipäillä kaneille. Tänä vuonna peltojen vuokraaja murskasi heinän vain peltoon, joten saatiin kerätä heinää suoraa pellosta.


(kuva netistä, mutta tuohon tyyliin teemme heinät)

Kanit saavat joka toinen päivä ma,ke,pe ja su tuoreruokaa. Syötän aika paljon yleensä porkkanaa, kurkkua ja muita kasviksia. Ulkoa on myös hyvä kerätä erilaisia kasveja, mutta kannattaa katsoa silti mitä kerää, sillä jotkut kasvit ovat myrkyllisiä. Turvallisinta on kerätä esim. voikukanlehtiä. Netistä löytyy monilta sivuilta listaa mitä kaneille saa ja ei saa antaa. Oksia kanit saavat myös paljon, sillä ne ovat hyviä virikkeitä ja kanit rakastavat nakertaa niitä. Samalla hampaat pysyvät sopivan mittaisina. Esimerkiksi haapa, paju, koivu ja omenapuun oksat ovat hyviä kaneille.


Tuohon viereen lisäsin kanien ruokapyramidin joka sisältää kanien ruoat tärkeysjärjestyksessä
alhaalta ylöspäin. Alin siis tärkein.
Loppuun laitan vielä linkkejä sivuille, joista voitte lukea lisää kanien oikeanlaisesta ruokinnasta:






                                                                                               

2 kommenttia: